Kayseri Hunat Camiinin hikayesi “Mekan ve Kıyam”da anlatıldı...

2 Mart 2021 Salı
Kayseri Hunat Camiinin hikayesi “Mekan ve Kıyam”da anlatıldı...

Kayseri Hunat Camiinin hikayesi “Mekan ve Kıyam”da anlatıldı...

Diyanet TV’de ekranlara gelen Türkiye’deki camilerin hikayelerinin ele alındığı “Mekan ve Kıyam” programında bu hafta Kayseri Hunat Camiinin hikayesi anlatıldı.

Programa konuk olan Kayseri Hunat Camii İmam - Hatibi Metin Yalçınkaya ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Mustafa Olgun caminin tarihini, yapılışını ve günümüze kadar nasıl muhafaza edildiğini izleyiciye aktardılar.

Kayseri Hunat Camii yapılışı ve günümüzdeki durumu ile ilgili konuşan Kayseri Hunat Camii İmam Hatibi Yalçınkaya, şu sözleri kullandı:

"Kayseri Hunat Camii, 1238 yılında Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat'ın eşi Hunat Hatun tarafından yaptırılmıştır. Yanında medrese, hamam, türbe ve camiden oluşan bir külliyedir. Hunat Camii, Selçukluların en büyük eserlerinden biridir. Vaazlar, bu camiden yapılır. Kandil programları, Hunat Camiinde yapılır."

Mustafa Olgun ise caminin tarihi  ve mimarisine ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Geometrilerin, özellikle Selçukluların simgesi olduğunu görüyoruz. Bunu, çeşitli medrese ve camilerin ana giriş kapılarında görmek mümkün. Camimizin esas minaresi taş kapının üzerindeki küçük minaredir. Daha sonra II. Abdülhamit Han Dönemi'nde caminin içerisindeki büyük kubbe ile birlikte büyük minarenin yapıldığını görüyoruz. Külliyenin içerisine girdiğimiz zaman hemen sol tarafta Hunat Hatun adına yaptırılmış olan muhteşem bir türbe görüyoruz. Türbe taştan da olsa Hunat Hatun çok sevilen biri olduğu için zemin katı kendisine özel olarak mermerden inşa edilmiştir. Caminin iç kısmında, tipik bir Selçuklu Mimarisi özelliklerini taşıyan Erciyes Dağı'nın volkanik püskürüklerinden meydana gelen 'kara taşlar' olarak adlandırdığımız mukavemeti yüksek, son derece güzel dizayn edilmiş şekilde karşılanıyoruz. Caminin içerisinde elli altı tane sütun vardır."

“Mekan ve Kıyam” her Çarşamba saat 21.00’de Diyanet TV’de…