Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ateşkes ilan edilmesini isteyen karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Dün gece alınan karara göre, ocak ayı başında hem Birleşmiş Milletler gözetimi altında siyasi müzakerelerin hem de ülke genelinde uygulanacak ateşkesin başlatılması hedefleniyor. Esed’in geleceğine ilişkin durum ise belirsizliğini koruyor.
Suriye'de barış süreci için hazırlanan karar tasarısı birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nde onaylandı. “Uluslararası suriye destek grubu” toplantısının ardından tekrar bir araya gelen konsey üyeleri, karar tasarısını 15 üye ülkenin de olumlu oyuyla kabul etti. Buna göre Ocak ayı başında hem birleşmiş milletler gözetimi altında siyasi müzakereler, hem de ülke genelinde ateşkes başlatılacak.
Kararda, Viyana'daki görüşmelerde alınan kararlara da destek vurgusu vardı. Viyana görüşmelerinde olduğu gibi güvenlik konseyinin “diplomatik yol haritası” da suriye’de 18 ay içinde genel seçimlerin yapılması ile 6 ay içinde inandırıcı, güvenilir bir geçiş hükümeti ve yeni anayasa yapılmasını içeriyor.
Suriye’de akan kanın durması yönünde ümitleri yeniden filizlendiren kararda Esed'in geleceğine ise değinilmedi. Konsey kararlarında Beşşar Esed'in durumuna ve geçiş sürecinde oynayabileceği role ilişkin herhangi bir maddenin yer almaması, daimi üyeler arasında Esed'in geleceğine ilişkin görüş ayrılıklarının giderilemediği yorumlarına yol açtı. Üzerinde anlaşılamayan diğer bir konu ise hangi grupların terörist olarak nitelendirileceği ve siyasi müzakerelerde yer alacak suriyeli muhaliflerin belirlenmesi oldu.