'Oruçlular Daha Sakin ve Sabırlı Olmalı'

23 Mayıs 2018 Çarşamba

Oruçlusunuz ve “açım” diyerek etrafınızdaki insanlara sıkıntı veriyor, çabuk sinirleniyor, insanların kalbini kırıyorsunuz. Doğru mu? Tabii ki değil. Fiziken açlığın verdiği asabiyetin bilimsel bir gerekçesi olabilir ama dinimiz, oruçlu insanın daha hassas ve soğukkanlı olması gerektiğini öğütlüyor. Müminlerin kalp kırmaması, insanlara eziyet ederek, üzerek, kul hakkına girmemesi konularında daha hassas olmaları gerektiğini söylüyor.

İşler: Oruç sabrı öğretir, sıhhat verir, insanı bütün kötülüklerden uzaklaştırır 

Oruç bize sabrı nezaketi nezaheti birbirimizi anlamayı birbirimizin hakkını hukukunu gözetmeyi öğreten allahın en büyük nimetlerinden birisidir. Sabrı öğretiyor, bedeni dinlendiriyor, insanı bütün kötülüklerden uzaklaştırıyor. İslam'ın en önemli şartlarından biri olan oruç ibadetini yerine getiren müminler Ramazan ayını, maddi ve manevi kazanımlarla geçiriyor.

"Oruç tuttuğumuzda bedenen sıhhat buluyorsunuz. Oruç tuttuğunuzda manen sıhhat buluyorsunuz. Oruç tuttuğunuzda psikolojik olarak aklen nihayetinde belli bir kıvama geliyorsunuz. Düşünüyorsunuz. Oruç tuttuğunuzda vicdanen belli bir kıvama geliyorsunuz. Açları açlığı ve açların halini anlamaya başlıyorsunuz."

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Doç. Dr. Cenksu Üçer’e göre, oruç ibadetini hakkıyla yerine getirmek de çok önemli.

"Oruç nihayetinde sadece Allah'a inandığımız için yerine getirebileceğimiz bir şey riyası olmayan gösterişi olmayan herhangi dışardan baktığınızda bu oruçluymuş diyemeyeceğiniz bir şey."

Peki oruçlu bir mümin,  nasıl olmalı, oruç sadece insanın kendisini aç bırakması anlamına mı geliyor?

Peygamber efendimiz diyor ki bu normal görüntünün dışında bir de gerçekten orucun hakkını vererek hayata taşımakla alakalı bir şey bu da sabır. Orucun maneviyatını ihlal edecek şeylerden kaçınacağız. O çerçevede ağzımızı sadece yeme içmeden değil diğer bütün insan müslüman olarak bizi kullara Allah'a karşı mahcup edecek her türlü kötü söz iftira yalan dedikodu gizli yönleri araştırma bunlarla üzme kırıcı sözler kullanma bunlardan da kaçınmamız gerekiyor. Rasulullah zaten bunları yapmıyorsanız aç kalmış olursunuz allahın sizin açlığınıza bir ihtiyacı yok ki diyor."

Oruç tutanların,  açlıktan kaynaklı veya bu bahaneyle daha çabuk sinirlendikleri var sayılır. Varsayılır diyoruz, çünkü aslında oruçluların bu sıkıntıyı da aşmış olmaları gerekiyor. Kalp kırmamaları, çevrelerine zarar vermemeleri, kul hakkına girmeme adına daha hassas olmaları gerekiyor ki, yaptıkları ibadet kıymetini bulsun. Zira, hakkını vererek tutulacak oruçlar, insanı kötülüklerden uzak tutmalı. Ancak maalesef insanlar bu durumu, bir soğukkanlılığa çevirme yerine, “orucum ve açım” diyerek daha da öfkelenmenin gerekçesi yapıyor. Özellikle de trafikte, ve özellikle de iftar vaktine yakın saatlerde." 

"İnsanız biz hepimiz kızabiliriz celallenebiliriz sinirlenebiliriz birbirimizi kırabilecek bir pozisyona geldiğimizde ne diyor peygamberimiz ben oruçluyum deyin diyor. Hem kendinize söyleyin hem de sizinle bu karşılıklı münazarada bulunacak insanlara ben oruçluyum deyin ve nihayetinde o konuda oruçla ilgili hepimizin hayata taşıması gereken o hassasiyetleri sosyal ilişkilerinize de yansıtın diyor Peygamberimiz (a.s)."

Ramazan aylarında küçük çapta da olsa tartışılan konulardan biri de kimlerin oruç tutma-ması gerektiği durumu. Daha doğrusu oruç tutmama gerekçesi olan sağlık sıkıntılarının gerçekten, tutmama şartını tam karşılayıp karşılayamadığı noktası.   Kimin neden oruç tutmadığını sorgulamaktan çok; o kişi, doktoruna danışarak kararını vermeli. Zira, Allah katındaki değeri çok büyük olan bu ibadetten, gerekçeli veya gerekçesiz mahrum kalmanın, müminlere manevi bir dönüşü olacağı bir gerçek. İşte bu yüzden sağlıklı olan her müminin Ramazanda oruç tutması gerekiyor. 

"Aklı yerinde olan hasta olmayan  ve yolcu olmayan bütün müslümanlar oruç tutmak zorunda. Kalp şeker tansiyon hastası olanların mutlak sürette doktorlarıyla danışarak çünkü bu beden bir emanettir. İşin ehli doktorlarla danışarak bu konuda ki hepimizin çevresinde insanlar var ısrarla oruç tutmaya gayret ediyorlar onları anlıyorum ama nihayetinde bu beden bir emanet olduğu içi kaş yaparken göz çıkarmamak gerekiyor."

 

 

İşler: oruç sabrı öğretir, sıhhat verir, insanı bütün kötülüklerden uzaklaştırır 

 

İsim kj: doç. Dr. Cenksu üçer – din işleri yüksek kurulu başkanvekili

Haber: gülsüm karaca – kamera: uğur koçak